Het interieur van Isselwaerde, IJsselstein

Deze foto is gemaakt in het IJsselsteinse verzorgingshuis Isselwaerde. Dit nieuwe gebouw en de reconstructie van het oude gebouw was een project van BAM Utiliteitsbouw. Onder begeleiding van de projectleider mocht ik interieurfoto’s maken van het project. Onder de strikte voorwaarden dat er geen bewoners in beeld zouden komen. Gezien de kwetsbare positie van de bewoners van dit verzorgingshuis goed te begrijpen.


Symmetrie en kleurtoon
Hier maakte ik een bijna symmetrische opname van het interieur van het café. Doordat alle horizontale lijnen in de foto naar binnen lopen (= verdwijnperspectief, denk aan treinrails die naar elkaar toe lopen in de verte) krijgt de foto diepte en perspectief. Tegelijkertijd straalt het rust en kracht uit. Het licht in de lampen was vrij wit, iets wat ik bij het maken van de foto beoordeel. Later in de bewerking zorg ik dat de foto dat ook de juist kleurtoon krijgt. Eventueel zou je een grijskaart voor kunnen gebruiken, al kan neutraal gekleurd licht soms ook wat saai worden.


groet
John

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw volgers, door met je muiscursor naar “Deel dit” onder dit artikel te gaan en dan op de Tweet, Vind ik Leuk, of Google+ knop te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk dit kunnen lezen.

Het interieur van Isselwaerde, IJsselstein

Deze foto is gemaakt in het IJsselsteinse verzorgingshuis Isselwaerde. Dit nieuwe gebouw en de reconstructie van het oude gebouw was een project van BAM Utiliteitsbouw. Onder begeleiding van de projectleider mocht ik interieurfoto’s maken van het project. Onder de strikte voorwaarden dat er geen bewoners in beeld zouden komen. Gezien de kwetsbare positie van de bewoners van dit verzorgingshuis goed te begrijpen.

Symmetrie en kleurtoon

Hier maakte ik een bijna symmetrische opname van het interieur van het café. Doordat alle horizontale lijnen in de foto naar binnen lopen (= verdwijnperspectief, denk aan treinrails die naar elkaar toe lopen in de verte) krijgt de foto diepte en perspectief. Tegelijkertijd straalt het rust en kracht uit. Het licht in de lampen was vrij wit, iets wat ik bij het maken van de foto beoordeel. Later in de bewerking zorg ik dat de foto dat ook de juist kleurtoon krijgt. Eventueel zou je een grijskaart voor kunnen gebruiken, al kan neutraal gekleurd licht soms ook wat saai worden.

groet
John

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw volgers, door met je muiscursor naar “Deel dit” onder dit artikel te gaan en dan op de Tweet, Vind ik Leuk, of Google+ knop te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk dit kunnen lezen.


Stained glass with railway related industries portrayed. A 60 meter high tower. You don't look at the ceiling, but the bottom of a 27.000 liter watertank. It provided the workers with running water, which was a novelty at that time. In the hall the brickwork is partly glazed. Large oak paneling in a lot of roams. This is a presentation room. The courtyard.

De Inktpot, the biggest building in brick from The Netherlands

Last week I did a tour in "De Inktpot" (which means ink pot, because of the dark nature of the building) in Utrecht (The Netherlands). The tour was organized on the occasion of 175 railway in The Netherlands. This remarkable building was build from 1918 till 1921 and was designed by the architect of the Dutch railway George van Heukelom. The building contains 22 million bricks. Considering the amount of stones and the way the building was built (with lots of bows), it’s building time was astonishing short. There were 200 men laying 500.000 bricks a week! Hard work!

Other remarkable facts

Besides all the brick, the building contains a lot of oak wood. The railway bought a forest in Limburg, in the south of the Netherlands for this. Concrete is very sparsely used. Only when there where no other options. The foundation of the building was made with used rails to create a stable foundation on the pretty wet sand soil the building is standing on. Rails were also used in the ceilings. They clearly worked as much as possible with the materials they had. From 2000 - 2002 the building underwent a large renovation to modernize it to todays standards for a office building. For more images of this building (especially the outside) look here.

Warm regards
John


De boulevard van Scheveningen

In de herfst van 2013 was ik op pad voor ingenieursbureau ARCADIS om de Scheveningse Boulevard te fotograferen. Deze boulevard was ingrijpend veranderd. Het was een van de zwakke schakels in onze kustverdediging. De Provincie Zuid-Holland zag zich genoodzaakt om hier actie tegen te ondernemen, onder meer vanwege de stijgende zeespiegel.


Veilig èn fraai!
Het bijzondere van de Scheveningse Boulevard is dat men hier een veilige oplossing wist te combineren met een esthetisch mooi boulevard. Het strand werd fors opgehoogd d.m.v. zandsuppletie en zo word de nieuwe dijk beschermd tegen afslag. De nieuwe dijk zit in de Boulevard geïntegreerd. Dichter bij de boulevard zorgen de diverse trappartijen voor het overbruggen van het enorme hoogteverschil  van 12 meter tussen de zee en dat van de boulevard. Hier bij de beeldentuin zie je een van die vele trappartijen. De grappige beelden en deze mooie trap vormen samen in mijn ogen een perfecte combinatie!



groet
John

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw volgers, door met je muiscursor naar “Deel dit” onder dit artikel te gaan en dan op de Tweet, Vind ik Leuk, of Google+ knop te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk dit kunnen lezen.

De boulevard van Scheveningen

In de herfst van 2013 was ik op pad voor ingenieursbureau ARCADIS om de Scheveningse Boulevard te fotograferen. Deze boulevard was ingrijpend veranderd. Het was een van de zwakke schakels in onze kustverdediging. De Provincie Zuid-Holland zag zich genoodzaakt om hier actie tegen te ondernemen, onder meer vanwege de stijgende zeespiegel.

Veilig èn fraai!

Het bijzondere van de Scheveningse Boulevard is dat men hier een veilige oplossing wist te combineren met een esthetisch mooi boulevard. Het strand werd fors opgehoogd d.m.v. zandsuppletie en zo word de nieuwe dijk beschermd tegen afslag. De nieuwe dijk zit in de Boulevard geïntegreerd. Dichter bij de boulevard zorgen de diverse trappartijen voor het overbruggen van het enorme hoogteverschil van 12 meter tussen de zee en dat van de boulevard. Hier bij de beeldentuin zie je een van die vele trappartijen. De grappige beelden en deze mooie trap vormen samen in mijn ogen een perfecte combinatie!

groet
John

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw volgers, door met je muiscursor naar “Deel dit” onder dit artikel te gaan en dan op de Tweet, Vind ik Leuk, of Google+ knop te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk dit kunnen lezen.


De beleving van het Jan van Zutphenplantsoen in Amsterdam

In de zomer van 2013 was ik hier in Amsterdam in het Jan van Zutphenplantsoen op pad om een reportage te maken van de appartementencomplexen die deels door a.s.r. vastgoed vermogensbeheer verhuurd worden. Ik was enorm aangenaam verrast door het prachtige park dat ik naast de vier grote appartementengebouwen aantrof. Veel water, wandelpaden, bomen en groen in overvloed. En dat in Amsterdam! Persoonlijk zou ik nooit in Amsterdam willen wonen, maar deze ambiance bracht mij aan het twijfelen.



Beleving en ambiance

Het fotograferen van vastgoed, zo heb ik in de loop der jaren geleerd, is meer dan het sec fotograferen van het vastgoed zelf. Ook de elementen die iets weergeven over hoe het vastgoed door de gebruikers beleefd kan worden, zijn belangrijk. Hier is dat overduidelijk het prachtig aangelegde park met al het groen, bomen en water dat het rijk is. Gelukkig wandelde er ook nog een voorbijganger voorbij om de menselijke schaal aan te geven en het geheel wat minder verlaten te laten ogen.


groet
John

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw volgers, door met je muiscursor naar “Deel dit” onder dit artikel te gaan en dan op de Tweet, Vind ik Leuk, of Google+ knop te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk dit kunnen lezen.

De beleving van het Jan van Zutphenplantsoen in Amsterdam

In de zomer van 2013 was ik hier in Amsterdam in het Jan van Zutphenplantsoen op pad om een reportage te maken van de appartementencomplexen die deels door a.s.r. vastgoed vermogensbeheer verhuurd worden. Ik was enorm aangenaam verrast door het prachtige park dat ik naast de vier grote appartementengebouwen aantrof. Veel water, wandelpaden, bomen en groen in overvloed. En dat in Amsterdam! Persoonlijk zou ik nooit in Amsterdam willen wonen, maar deze ambiance bracht mij aan het twijfelen.

Beleving en ambiance

Het fotograferen van vastgoed, zo heb ik in de loop der jaren geleerd, is meer dan het sec fotograferen van het vastgoed zelf. Ook de elementen die iets weergeven over hoe het vastgoed door de gebruikers beleefd kan worden, zijn belangrijk. Hier is dat overduidelijk het prachtig aangelegde park met al het groen, bomen en water dat het rijk is. Gelukkig wandelde er ook nog een voorbijganger voorbij om de menselijke schaal aan te geven en het geheel wat minder verlaten te laten ogen.

groet
John

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw volgers, door met je muiscursor naar “Deel dit” onder dit artikel te gaan en dan op de Tweet, Vind ik Leuk, of Google+ knop te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk dit kunnen lezen.


Guest Tumblr of the week: Six degrees below the horizon

Today I share with you the blog of Six degrees below the horizon. This blog shows wonderful landscapes from Six degrees below the horizon. This anonymous photographer shows mainly Australian landscape photography on his blog. Enjoy th land of Down Under and follow Six degrees below the horizon!

Each wednesday I will share a Tumblr blog with you that I like. I prefer blog’s with nice photography, architecture or landscapes. If you have a fantastic blog and want to be my Guest Tumblr of the week, just send me a message! I’ll check out your blog and let you know.


Een mooie foto maken van het Spoedziekenhuis Diakonessenhuis, Utrecht

Eerder schreef ik hier al over Het blauwe uur als magische moment om architectuur te fotograferen. Toen ik dus door Koninklijke BAM gevraagd werd om een fraaie foto (dus geen hele reportage) te maken van het nieuwe spoedziekenhuis van het Diakonessenhuis  in Utrecht besloot ik te kiezen om dit in het blauwe uur te doen.


Logisch ja of nee?
Heel logisch toch? Ja en nee. De grote kracht van het fotograferen van een gebouw in het blauwe uur is vind ik de mooie balans die mogelijk is tussen de buitenkant van het gebouw en het naar binnen kunnen kijken. Dit laatste is mogelijk (wanneer goed gedaan) door de optimale balans van het mooie blauwe licht van het blauwe uurtje buiten en het licht in het interieur in het gebouw.
Door de relatief kleine ramen in dit gebouw en de geheel donkere operatieafdeling op de tweede verdieping, kom er van dit naar binnen kijken niet veel terecht. De derde verdieping (met alle techniekruimten) heeft zelfs helemaal geen ramen. Toch is er gelukkig genoeg licht aan om te zien dat er mensen aan het werk zijn in het gebouw. De toegevoegde waarde van het blauwe uur van dit gebouw is voor mij de blauwe lucht boven het gebouw en de fraaie reflectie daarvan in het donkere glazen blok op de tweede verdieping dat uitkraagt. Hier zijn operatiekamers gevestigd met een raam, wat uniek is!


groet
John

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw volgers, door met je muiscursor naar “Deel dit” onder dit artikel te gaan en dan op de Tweet, Vind ik Leuk, of Google+ knop te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk dit kunnen lezen.

Een mooie foto maken van het Spoedziekenhuis Diakonessenhuis, Utrecht

Eerder schreef ik hier al over Het blauwe uur als magische moment om architectuur te fotograferen. Toen ik dus door Koninklijke BAM gevraagd werd om een fraaie foto (dus geen hele reportage) te maken van het nieuwe spoedziekenhuis van het Diakonessenhuis in Utrecht besloot ik te kiezen om dit in het blauwe uur te doen.

Logisch ja of nee?

Heel logisch toch? Ja en nee. De grote kracht van het fotograferen van een gebouw in het blauwe uur is vind ik de mooie balans die mogelijk is tussen de buitenkant van het gebouw en het naar binnen kunnen kijken. Dit laatste is mogelijk (wanneer goed gedaan) door de optimale balans van het mooie blauwe licht van het blauwe uurtje buiten en het licht in het interieur in het gebouw.

Door de relatief kleine ramen in dit gebouw en de geheel donkere operatieafdeling op de tweede verdieping, kom er van dit naar binnen kijken niet veel terecht. De derde verdieping (met alle techniekruimten) heeft zelfs helemaal geen ramen. Toch is er gelukkig genoeg licht aan om te zien dat er mensen aan het werk zijn in het gebouw. De toegevoegde waarde van het blauwe uur van dit gebouw is voor mij de blauwe lucht boven het gebouw en de fraaie reflectie daarvan in het donkere glazen blok op de tweede verdieping dat uitkraagt. Hier zijn operatiekamers gevestigd met een raam, wat uniek is!

groet
John

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw volgers, door met je muiscursor naar “Deel dit” onder dit artikel te gaan en dan op de Tweet, Vind ik Leuk, of Google+ knop te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk dit kunnen lezen.


Licht en stofuitdrukking in architectuurfotografie

Dit is een foto van het Maasstad ziekenhuis (gebouw aan de rechterzijde) in Rotterdam. Zoals je ziet is deze foto met sterk tegenlicht gemaakt. Om het contrast een beetje binnen het bereik van mijn camera te houden, plaatste ik de zon (deels) achter de lantaarnpaal. De vier jongens die zo bereidwillig ;-) mijn beeld in kwamen lopen, zorgen met hun schaduwen voor een leuke toevoeging in deze foto.

Licht en stofuitdrukking

In een architectuurfoto als deze is het ook goed om de stofuitdrukking van het gebruikte materiaal te laten zien. Dit gebouw is opgetrokken uit een baksteensoort die een mooie glans heeft. Door het gebruikte tegenlicht komt die glans hier mooi naar voren. De voegen worden als het ware schaduwlijntjes tussen de stenen door. Daardoor word het karakter van het gebruikte materiaal hier bijna voelbaar. Bijkomend effect van het tegenlicht is dat de ramen (van de nog lege ruimten) spiegelen. Het terug gekaatste licht tekent zich af op de stoep en we kijken niet bij de lege ruimtes naar binnen. Dit oogt voor de foto allemaal net wat mooier. 


groet
John

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw volgers, door met je muiscursor naar “Deel dit” onder dit artikel te gaan en dan op de Tweet, Vind ik Leuk, of Google+ knop te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk dit kunnen lezen.

Licht en stofuitdrukking in architectuurfotografie

Dit is een foto van het Maasstad ziekenhuis (gebouw aan de rechterzijde) in Rotterdam. Zoals je ziet is deze foto met sterk tegenlicht gemaakt. Om het contrast een beetje binnen het bereik van mijn camera te houden, plaatste ik de zon (deels) achter de lantaarnpaal. De vier jongens die zo bereidwillig ;-) mijn beeld in kwamen lopen, zorgen met hun schaduwen voor een leuke toevoeging in deze foto.

Licht en stofuitdrukking

In een architectuurfoto als deze is het ook goed om de stofuitdrukking van het gebruikte materiaal te laten zien. Dit gebouw is opgetrokken uit een baksteensoort die een mooie glans heeft. Door het gebruikte tegenlicht komt die glans hier mooi naar voren. De voegen worden als het ware schaduwlijntjes tussen de stenen door. Daardoor word het karakter van het gebruikte materiaal hier bijna voelbaar. Bijkomend effect van het tegenlicht is dat de ramen (van de nog lege ruimten) spiegelen. Het terug gekaatste licht tekent zich af op de stoep en we kijken niet bij de lege ruimtes naar binnen. Dit oogt voor de foto allemaal net wat mooier.

groet
John

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw volgers, door met je muiscursor naar “Deel dit” onder dit artikel te gaan en dan op de Tweet, Vind ik Leuk, of Google+ knop te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk dit kunnen lezen.


Dit is het beeld dat de klant gekozen heeft!

Opdracht in de praktijk: Nationale Nederlanden

Afgelopen maandag was ik een middagje op pad voor Nationale Nederlanden in Scheveningen. Ik heb al enkele keren een foto uit mijn rijke archief geleverd aan deze grote verzekeraar. Zij gebruiken deze foto’s als bureaublad op het scherm van hun medewerkers. Het is in principe de bedoeling dat deze foto elk seizoen wisselt. Voor de zomer was het niet gelukt om wat te vinden in mijn archief. Maar ook via stockbureaus vonden zij niet het gewenste beeld. Daar heeft men vooral buitenlandse kusten in het aanbod.

Een frisse zomerse foto

Dus kwam er een opdracht! Maak een frisse zomerse foto van een zomers Hollands tafereel. Graag met mensen in beeld. Het mag niet te druk zijn (vanwege de icoontjes die erop komen staan), niet te donker en niet te gestileerd. En omdat ik al aan had gegeven naar het strand te gaan: niet te bloot of aanstootgevend! Dat laatste was redelijk makkelijk, want het was best lekker weer maar niet heel druk en niet al te warm. Alleen het Noorden van Nederland heeft al vakantie en dus viel het qua drukte erg mee. Uiteindelijk kwam ik tot deze 6 beelden waaruit ik de opdrachtgever heb laten kiezen.

groet
John

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw volgers, door met je muiscursor naar “Deel dit” onder dit artikel te gaan en dan op de Tweet, Vind ik Leuk, of Google+ knop te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk dit kunnen lezen.


Guest Tumblr of the week: Carlyle Ellis Photography

Today I share with you the blog of Carlyle Ellis Photography. This blog shows photography from Carlyle Ellis Photography AKA Street Weasel. The blog of Carlyle contains a mix of wonderful street photography and landscape photography. Nice bold colors and beautiful black and white photography. Take a look at these photos, enjoy and follow Carlyle Ellis Photography!

Each wednesday I will share a Tumblr blog with you that I like. I prefer blog’s with nice photography, architecture or landscapes. If you have a fantastic blog and want to be my Guest Tumblr of the week, just send me a message! I’ll check out your blog and let you know.



Posts I Liked on Tumblr